İnsan keşfetmek ister çünkü doğasında var bu özellik..
Meraklıdır, sosyal bir varlıktır, incelemeyi ve irdelemeyi sever.
Sonuçta oturmaya gelmedik dünyaya değil mi?
Ama şöyle ki bu söylediğim özellik organik kalabilmeyi başarabilmiş insanda bulunabilir. Ayrıca şöyle bir soru da aklımdan hiç gitmez ama; bir insan alıştığı sevdiği kişi-ler ve yerden nasıl ayrılır da uzaklara gidebilir. Ama bunu destekleyecek şey de hemen başa dönelim ki yazının girişinde söylediğim gibi merak ve keşfetme arzusu. Yeni yerler görme, tatma, yaşama, tanıma isteğidir.
Bu saydıklarımı barındıran yeryüzünde çok insan var. Ne mutlu onlara ve bu isteklerini gerçekleştirebiliyorlarsa tabi. Ve ben bunları gerçekleştirebilen insanlarla bir aradaydım 7 şubat tarihinde. Kim bu kendini şansla donatanlar hemen tanıyalım.
Organiği yitmemiş bu kişiler Sırtçantalılar elbette. 2008 yılında Engin Kaban,Onur İnal ve Ömürden Sezgin dünyanın farklı ülkelerinden iletişime geçip bir araya gelmiş ve bu topluluğu oluşturmuşlar,zamanla da bu ufak topluluk öyle büyümüş ki seslerinin neredeyse dünyada ulaşmadığı yer kalmamış. Yani Sırtçantalılar her yerde. Ne mutlu. Onların amacı da bu zaten. Daha fazla insana ulaşıp seslerini duyurup onları cesaretlendirmek ve içlerindeki beni dışarı çıkarmak.
7 şubat 2013 tarihi Sırtçantalılar’ın doğuşunun 5.yılıydı ve 5. Yaşını hep birlikte kutladık, şahaneydi. Ayrıca çok kalabalıktı ve gelemeyenler de oldukça üzüldü. Umarım seneye yeniden hep birlikte oluruz. Hem belki daha çok oluruz. Gelemeyenler de gelmiş olur. Topluluk 5 yaşında şuan ve emin adımlarla daha da büyüyerek yoluna devam ediyor. Edecek gibi de görünüyor açıkçası çünkü o gün öyle güzel projelerden bahsettiler ki kimse bu topluluğu durduramaz.
Üzerinde güneş batmayan gezgin topluluk Sırtçantalılar’ın projelerinden bahsedelim. Öyle güzel, lezzetli iştah kabartıcı ve insanı dürten projeleri var ki insan ilgilenmeden edemiyor çünkü ham maddemize, hamurumuza katılan bu özgürlük denen güzellikten muhakkak ki kalmıştır içimizde. Ayrıca bizi bu içimizde olan keşfetmeye hasret dürtünün oraya itmesi belki de kendimizi daha yakından tanımamıza ve belki de doğru kelime “hatırlamamıza” yardımcı oluyor.
Topluluğun projelerinden bir tanesi seyahat bursu sağlamak ve bir diğer proje de üniversitelerde seyahat konferansları düzenlemek. Tabi bu konferanslar klasik konferanslar gibi olmayacaktır. Gezmeyi seven öğrencileri interaktif olarak katmayı düşünüyorlar çünkü.
5 yıl önceydi diye başlıyor söze Engin Kaban.Topluluğun has adamı, kurucularından. Yazan, çizen, çeken insanların bir araya gelmesi gerek diye düşündük diyor ve zamanla da fikrin yeşerdiğinden bahsediyor. Topluluk kurulurken hepsi farklı ülkelerdeydi ve hep Skype üzerinden iletişim halindeydiler. Yani oldukça zahmetli ve yanyana olmayan bir süreçten gelen bir birikim bu. Engin, Avrupa için artık arka bahçemiz oldu diyor. Bence haklı. Çünkü artık iki gün off olur atlar gideriz sanki İzmir’e gider gibi. Ama bu iş belki de gördüğümüz gibi kolay değil ne dersiniz? Belki sadece gidip dönülen muhabbetlere daha çok kulak kesiliriz. Nasıl gidildiğine pek ilgi duymayız ve bu sıkıntıyı pek bilmiyor olabiliriz. Engin işte bu noktada aslında çok da kanayan bir yaraya değiniyor. Diyor ki; pasaport fiyatlarının %50 indirilmesi için çalışmalarımız devam ediyor. Türkiye’de pasaport sahibi olanların oranı %7 ve bu rakamın %3’nü de zaten Almanya’da yaşayan Türkler oluşturuyor diye oldukça anlaşılır ifade ediyor durumu… Seyahat haktır..
O gün Sırtçantalılar web sitesinin de lansmanı yapıldı. Bir gezgin ya da gezmek isteyen biri için işe yarayacak her şey var. Mutlaka uğramanız lazım diye düşünüyorum.
Kurucu üyelerden Ömürden Sezgin diyor ki “yaklaşık 2 yıldır bu proje üzerinde çalışıyoruz ve Türkiye’nin en büyük gezgi portalını kurduk.” Ve devam ediyor “herkesin çok güzel hikayeleri olduğunu düşünüyoruz ve bunları değerlendirmek istiyoruz.”
Bu arada sitede tamamen özgün yazılar olacak.
Gezgin yazar Kemal Kaya (Sırtçantalılar Portal Editörü) ise daha da ayrıntıya giriyor. Öncelikle seyahat topluluğuyuz diyor. Bu yüzden nasıl sırt çantası alınmalı, ucuza nasıl gezilir, çantaya ne koyulur gibi konulara öncelik verdiklerini ifade ediyor. Çünkü zaten en fazla bu soruların cevapları merak ediliyor, haklılar.
Gurme bölümüyle ilgili olarak siteye yazılar gönderilmesi de özellikle rica olunur. Çünkü yemek yemekten ve değişik tatlar almaktan hoşlanan bir toplumuz malumunuz..
Sitede adeta yok yok. Öyle güzel işlemiş ve dataylandırmışlar ki.. Dünyanın her yerinden tecrübelerini getirip burada ziplemişler sanki. Bölümler de hakikaten en işe yarayacak ve bir geziyi en keyifli hale ve en bilerek gezilebilecek kıvama sokmak için başlıklandırılmış. Mesela ulaşım- konaklama-gurme her şey var. Yolda en iyi atıştırmalıklar nedir? ,ucuz konaklama yöntemleri nelerdir? Hepsi var burada. Bu arada hatırlatmakta fayda var ANI olarak istemiyorlar yazıları. Yazılar gezinin nasıl pratik, ucuz, sağlıklı olabileceğiyle ilgili aslında genel olarak tecrübe paylaşımı istiyorlar. Ne kadar çok ipucu o kadar artı arkadaşlar
Bir süre sonra Sırtçantalılar Forum bölümü de açılacak, bu süper. Çünkü görüşler ve öneriler çok şey demektir bence. Onlar diyor ki bizim için hiç gezmemiş olanlar daha değerli..
Onlara kanatları olduğunu hatırlatmak ve kullanmalarına teşvik etmek muazzam bir başarı olsa gerek.
Bu arada kaşif arkadaşlar bir de kitap çıkardılar Gezginin Pratik Seyahat Rehberi isminde. Onun da içinde yok yok. Duyamadım! Hala edinmedim mi dedin? O halde ruhuna ve cebine artık ceza çektirmeye son diyor ve gidip hemen bu rehberden alıyoruz. Cebimize ve hayallerimize su serpiyoruz. Gördüğünüz gibi bu arkadaşlar insanları yakaladığı her yerden hayallerini ertelemelerine engel olmak için her mecrada aktifler J
Burak: “Keşfetme arzusu besler bu işi. Asıl amacımız diğer insanları heveslendirmek.”
Engin: “Herkesin içinde bastırılmış hayaller var ertelediği, önemli olan bu hayalleri ertelemeden hemen gerçekleştirmek. Seyahat parayla zenginlikle olabilecek bir şey değil, cebinde 100 dolarla yurtdışına gidenler gezenler var. Sadece bir takım şeylerden fedakarlık yapmak gerek..”
Ömürden: “Sitenin misyonu bu toprakları farklı ülkelerdeki insanlara tanıtmak ve oraları da buradakilere. Seyahat bloggerlarının toplandığı bir siteyiz. Bireysel olarak başarılı değiliz. İnsanların bu siteye katılmalarını teklif ediyorum.”
Kaşif ruhlu topluluğa başarılar diliyorum heyecanla..
Cesaretli olmaya cesaretin var mı? Fedakarlık yapabilir misin? Hayat güzel, her anı, gezilesi, görülesi, gülünesi, tadılası. Yeter iste. Vardır elbet bir yolu.
Belki de varmak önemli değildir he ne dersin?
Büşra Sanay