Afrika. Kimileri için safari merkezi. Kimileri için çöl, kuraklık, açlık. Fırsat kapısı olarak gören de var, yardım edilmesi gereken insanların olduğu bir bölge olarak düşünüp Afrika’da gönüllü olmak için giden de. Nihayetinde tek ve homojen olmayan bir yerden bahsediyoruz. 60’a yakın ülke ve 1 milyardan fazla insanın yaşadığı bir kıta.
![]() |
Kenya, Fotoğraf: Nick Kozak |
Uluslararası Yardım Kuruluşları
Afrika ülkelerine yapılan insani yardımları hepimiz biliriz. Bir yanda Birleşmiş Milletler, Kızıl Haç, Dünya Sağlık Örgütü, UNICEF gibi dev uluslararası organizasyonlar var. Bir yanda devletler, süper zengin kişiler. Diğer yanda orta çaplı sivil toplum kuruluşları. Ve son olarak küçük çaplı vakıflar, bireyler, gönüllüler. Hepsinin yeri, fonksiyonu ve faydası apayrı.
![]() |
Kenyalı Çocuklar, Fotoğraf: Nick Kozak |
Afrika Otostop Macerası
Lafı dolandırmadan konuya girmek istiyorum. 2011 yılında Kaş’ta, o dönem orada yaşamakta olan bir Polonyalı’yla tanışmıştım. İsmi Pawel Huk. Türkiye’yi çok seven, o dönemde de Kaş’ta bir kamp yerinin tekrar hayata geçmesi için çaba gösteren ve insanları toparlayan, organize eden, doğuştan bir gönüllü. Zaten tanışmamız da bu vesileyle olmuştu.
![]() |
Kenya’da Bir Köy, Fotoğraf: Nick Kozak |
Kendisi uzun yıllardır İngiltere Cambridge’de yaşamış ve çalışmış. Bir yanı sistemin, düzenin içinde maddi değerlere hapsolmuş hissettiği için içindeki özgür ruha izin vererek seyahatlerini artırmış. Gerçek anlamda bir gezgin ve çok ciddi bir otostopçu olduğunu kolaylıkla söyleyebilirim. Avrupa, Asya bir o ülke bir burası derken kendini Afrika yolunda buluyor hislerinin peşinden giderek.
İngiltere’den başlayan yolculu?u sadece otostopla (kara, deniz yolculuğu ve bir uçak dahil) onu hedefi olan Uganda’ya getiriyor. 124 günde 16 ülke geçtiği bu yolculuk aslında hayatının dönüm noktası. Afrika ülkelerinde gördüğü yoksulluk, açlık, kötü koşullar onu çok etkiliyor. Özellikle de çocuklar. Çünkü çocuklar dünyadaki en bozulmamış karaktere sahip kişiler. Umudun çocuklarda olduğunu düşünüyor.
Kenya
İşte bu yolculuğu sırasında Kenya’dan geçerken otostopla bindiği bir araçtaki kişiyle konuşması sonucunda İsiolo şehrindeki yardıma muhtaç çocuklara destek sağlamaya karar veriyor. Özellikle öksüz, yetim, kimsesiz çocukları seçiyor.
![]() |
Çocuk, Fotoğraf: Nick Kozak |
1 sene boyunca buradaki çocuklara uygun koşullarda barınma, yiyecek, eğitim sağlayabilmek için çabalıyor. Ne bağlı olduğu büyük organizasyonlar, şirketler var ne de cebinde yüklü parası. Zaten Afrika yolculuğuna 100 USD ile çıkmıştı. Ancak ümit, ışık görüyor, yılmıyor devam ediyor. İnsanları inandırmak, davasını kitlelere yaymak için çabalıyor.
Ülkesi Polonya’da televizyon programlarına, gazetelere konu oluyor, kendisiyle çok sayıda röportaj yapılıyor. Bu sayede ona ve projesine inanan Polonya’dan ve dünyanın birçok noktasından bağışçıların yardımıyla bu projeyi yürütüyor. Kurduğu vakfın adı da çok anlamlı: ‘New HopeAfrica’ – Yeni Umut Afrika.
Projenin Arka Planı
Pawel ile tanıştığımız zamandan beri irtibat halindeyim. Seyahatlerini, maceralarını yakından takip ediyordum. Yolculuğunu, sonrasında Afrika’da gönüllü olmak için kalmaya karar verişini ve bir proje yürüttüğünü biliyordum. Yaptıklarını yerinde görmek, koşulları tecrübe etmek, olabildiğim ölçüde destek olmak ve bence en önemlisi bunu daha geniş kitlelere yayabilmek amacıyla geldim Kenya’ya.
Kenya, Fotoğraf: Engin Kaban |
Bu satırları yaklaşık 1 haftadır kalmakta olduğum Pawel’ın evinden yazıyorum. Her gün çok uzun uzun sohbet ediyoruz. Bana başından geçenleri, buradaki koşulları, yaşadığı zorlukları en ince detaylarına kadar anlatıyor. Şu an bütün detayları bilen belki de birkaç kişiden biriyim. Bunları buraya gelmeden, yerinde görmeden, uzun uzun konuşmadan anlayabilmek mümkün değil. Ancak söyleyebileceğim şudur ki koşullar gerçekten çok zor. Bir tarafta yoksulluk, açlık, susuzluk gibi sıkıntılar var. Diğer yanda ise geri kafalı, çıkarcı bir zihniyet ve mücadele edilmesi gereken çarpık bir düzen.
Ölüm Tehdidi
Hikayeye geri dönelim. 1 sene boyunca İsiolo’da çocuklarla çalışıyor, gelen bağışlarla arazi alınıyor ve burada inşaat yapılarak çocuklara bir yer sağlanıyor. Bu süre zarfında Pawel kendisi de oldukça zor koşullarda, şehrin gecekondu mahallesinde, temel gereksinim olan suya erişimin bile çok çok kısıtlı olduğu ortamlarda yaşıyor, mücadele ediyor.
![]() |
Bir Köy, Fotoğraf: Pawel Huk |
1 senenin sonunda gelinen nokta şu: Arazisine göz dikiliyor, çocuklarına yardımcı olmak için gelmiş bu insanı yerel halk buradan kaçırmak istiyor. Gece evinin çevresini silahlarla, ellerinde taşlarla kuşatıyorlar. Ölümle tehdit ediyorlar. En sonunda İsiolo’dan kaçmak zorunda kalıyor. Ancak mücadele bitmiyor. Çok yakın bir şehir olan Meru’ya taşınıyor, çalışmalarını buradan sürdürüyor, araziyi vermiyor. Şu an çocuklar ve bina yok; yeniden yeni bir proje için zorlu çaba sürüyor.
Bağış
Eğitimi, işi gücü olan bir Avrupalı neden modern yaşamı geride bırakıp böyle bir ortamda yaşam savaşı verir sizce? ‘Sadece çocuklar için’ diyor Pawel. Umut onlar çünkü.
![]() |
Kenya, Fotoğraf: Nick Kozak |
Bu projenin sürekliliği sadece ve sadece bağışçıların elinde. Bütçeniz ne olursa olsun, ister bir kerelik ister düzenli olarak, gücünüz neye yeterse projeye bağış yapın.
Yapın ki Kenya’daki birkaç çocuğun hayatı değişebilsin, onlar için yeni bir umut olsun.