Rioni Irmağı’nın iki yakasına yayılmış olan Kutais, Tiflis‘in 221 kilometre kuzey batısında, İmereti bölgesinde yer alıyor ve Gürcistan’ın en büyük ikinci kenti.
Heri ikisi de UNESCO Dünya Mirası Listesi’nde yer alan Bagrati Katedrali ve yakınındaki Gelati Manastırı ile ünlü olan Kutais, Ortaçağ mimarisinin güzel örneklerini temsil ediyor.
Gürcistan Kralı III. Bagrat’ın 11. yüzyılın başlarında yaptırdığı Bagrati Katedrali’inin yapımına Kral 4. David zamanında (1106) başlanmış. Gürcistan’ın sadece dini bir sembolü olmakla kalmayıp, aynı zamanda politik ve kültürel anlamda da önemli rol oynamış.
Kilise, daha küçük olan St. George ve St. Nicholas kiliseleri ile birlikte bir manastır kompleksini oluşturuyor. 1510 yılında çıkan yangında Manastır hasar görmüş olsa da daha sonra restore edilmiş. 1691 yılında Osmanlı’nın hışmına uğrayan Manastır, 1952 yılında restore edilinceye kadar harap olarak kalmış. Dünya Kültür Mirası Listesine 94 yılında dahil olan kompleks, restorasyon çalışmaları sonrası 2012’de hizmete açılmış.
Kutaisi’nin simgesi olmuş manastır, şehrin gezilecek yerlerinin başında geliyor.