Bir grup gezgin, ‘hadi bir Kahramanmaraş Gezisi yapalım’ dedik ve ertesi gün yola çıktık.
Bu tabii ki böyle olmadı. Öncelikle, gezginleri yerinde bulmak, ortak bir organizasyon yapabilmek kolay değil, herkes dünyanın bir ucunda. O nedenle aylar öncesinden Gezginin Ayak İzleri blogunun yazarı gezgin dostumuz Cüneyt Durhan, birçok seyahat bloggerıyla irtibata geçti. ‘Kahramanmaraş’a gideceğiz. Gezip, keşfedip, yiyip tecrübelerimizi paylaşacağız, ilgilenir misiniz?’ diye sordu. İmkanı olanlar tarihini ayarladı, olmayanlar da twitter, facebook, instagram, periscope, snapchat gibi bilimum sosyal medya kanallarından #maraştazaman etiketiyle yaptığımız paylaşımları takip edip hayıflanmak zorunda kaldı.

Bu güzel organizasyon, Doğu Akdeniz Kalkınma Ajansı himayesinde gerçekleşti. Amaç, tüm bloggerların kendi gözünden Kahramanmaraş ve çevresi hakkında fikir sahibi olmalarını sağlamak ve gördüklerini geniş kitlelere, takipçilerine ulaştırmalarıydı. Bu yazının sonunda katılımcı tüm blogların linklerini bulabilirsiniz.
Yeri gelmişken söyleyelim, bloggerlık da kendi içinde zorlukları, disiplini olan bir iş. Bir elde fotoğraf makinası, diğer elde akıllı telefon. Oradan video çek, buradan sosyal medyaya paylaş. Akşam otele dönünce bilgisayara aktarımları yap, mesajları cevapla. Hepimizin amacı tecrübelerimizi, takipçilerimize en güzel ve özgün şekilde aktarabilmek.

Zaman zaman hepimiz aynı şeyleri çektik, yazdık, mercek altına aldık. Ama hep farklı bir bakış açısı, farklı bir vizyon ile.Blogger olmak bunu gerektiriyor.
Seyahatimiz boyunca bize hem rehberlik, hem arkadaşlık eden, Kahramanmaraş’ın yerlisi ve bölge hakkında tarihi ve kültürel ciddi bir bilgi birikimine sahip sevgili Yusuf Köleli ile birlikteydik. Kendisinin Kahramanmaraş’ı tanıtmak adına açmış olduğu bir blog da var: Maraş Avucumda. Eğer Kahramanmaraş ile ilgili bilgi arıyorsanız muhakkak yazılarını okumalısınız.

Kahramanmaraş Havalimanı sayesinde şehre direkt uçakla ulaşmak mümkün. Diğer bir seçenek, 1 saat mesafede olan Gaziantep Havalimanı’nı kullanmak. Bunun avantajı, gün içinde daha çok sayıda ve farklı şehirlerden bağlantı sunuyor olması. Aynı zamanda otobüsle çevre iller ve büyük şehirlerimize de kolaylıkla ulaşabilirsiniz.
Kahramanmaraş Gezisi için biz 4 gün ayırdık. Dolu dolu, yoğun bir tempoda gezdik. Kahramanmaraş Gezilecek Yerler o kadar fazla ki zaman yetmiyor. Şehrin hakkını verebilmek için en az 3 gün gerekli.
Gezinin yemek boyutu da oldukça kuvvetliydi. Bir lezzetten diğerine koştuk. Kahramanmaraş Yemekleri‘ni iyice tanıdık, Kahramanmaraş’ta Ne Yenir? iyice öğrendik. Şehirde çok sayıda konak restore edilmiş ve farklı amaçlarla kullanılıyor. Maraş Kültür Evi olarak işletilen Kocabaş Konağı da bunlardan biri. İlk akşam burada şahane bir fasıl eşliğinde yöre yemeklerini tattık.

Kahramanmaraş Tarhanası nedir yerinde bizzat öğrendik. Bu konuda bizlere yardımcı olan ve ağırlayan Sarıgül Tarhana’ya teşekkür ederiz. Maraş Yemekleri konusunda önemli lezzet noktaları arasında olan diğer bir yer de Kahramanmaraş Büyükşehir Belediyesi‘ne ait olan Çamlıca Restoran. Burada tarhana çorbası, kuzu tandır ve menengiç kahvesi akılda kalan lezzetler arasında. Ve tabii ki de Maraş Kesme Dondurması.

Sadece kırmızı et değil, bölgede alabalık yetiştiriciliği de çok yaygın. Elbistan’da yer alan Akçırı Gölpınar Alabalık Tesisleri tereyağında alabalık ile meşhur. Normalde alabalık çok da tercih ettiğim bir balık değildir ancak buradaki, hazırlanma şeklinden olsa gerek yediğim en iyi alabalıklardan biriydi diyebilirim. Ayrıca ülkemizin en önemli balık çiftliklerinden olan Fırnız Alabalık Tesisleri’nde bir de mersin balığı AR-GE çalışmaları sürüyor. Bu devasa balıklar, havyar yapımı için yetiştiriliyor. Ülkemiz için ilklerden bir tanesi daha.

Tabii ki hep ye hep ye olmaz, bunları bir de yakmak gerekiyor. Doğada uzun yürüyüşler yaptık ve muazzam yerler gördük. Trekking ve kamp organizasyonunda bize öncülük eden KADAK (Kahramanmaraş Dağcılık Arama Kurtarma) ekibine de buradan sevgiler.
Kahramanmaraş Gezisi süresince kampta ve doğada olmadığımız zamanlarda ise duş alabileceğimiz, şarjı biten elektronik alet edevatlarımızı besleyebileceğimiz konaklamaları tercih ettik. Yorucu seyahatimiz boyunca bizi ağırlayan ve isteklerimiz konusunda yardımcı olan Saffron Hotel ve Hotel Germanicia’ya da teşekkür ederiz.

Buralara gelmekteki amacımız hepimiz için şüphesiz nitelikli bir Kahramanmaraş Gezi Rehberi hazırlayabilmek ve bloglarımız aracılığıyla bunu paylaşabilmekti. Yazmak çizmekten, paylaşmaktan söz açılmışken; bana göre paylaşımların, aktarımların en güzeli gençlerle, çocuklarla birlikte olan. Döngel Köyü’nde bir köy okulu ziyaretimiz oldu. Burada gezgin abla ve abileri olarak çocukların meraklarını gidermeye, sorularını cevaplamaya, onlara ilham vermeye çalıştık. Benim için gezinin en etkileyici anlarından biri buydu. Çocuklar da bizden birşeyler kapabildiyse ne mutlu bize.

Birlikte olduğumuz diğer gezgin arkadaşların bloglarına da bakın bakalım; onlar neler görmüşler, neler yazmışlar:
Bilinmeyen Rota
Çelebi Alper
Gezgin Yogini
Gezmenin Sonu Yok
Kendin Gez
Lizard On The Road
Plansız Gezgin
Tatlı Gezgin
Yolculuk Notları
Yoldaki