Ordu ili Karadeniz turları içinde çokça yer almaz. Ancak aslında Ordu gezilecek yerler ve yapılacak aktiviteler açısından o kadar zengin ki. Bu yazımızda Ordunun gezilecek görülecek yerleri arasında en önemlilerinden ve beğendiklerimizden bir Ordu rehberi hazırladık.

Buyrun size Ordu gezi rehberi:

Boztepe Teleferik
En güzel Ordu manzarası buradan izlenebilir. Deniz seviyesinden yüksekliği yaklaşık 500 metre.

Ordu Boztepe teleferik ücreti 2016 yılında gidiş dönüş haftaiçi 6 hafta sonu 7 TL idi. Yılın belli dönemlerinde bakım nedeniyle kapalı olabildiğini hatırlatalım. Örneğin biz Ekim 2016’da gittiğimizde kapalıydı. Teleferik haricinde Boztepe’ye kara yoluyla da kolaylıkla ulaşabilirsiniz.
Yason Burnu
Yason Yarımadası içinde yer alan Yason Kilisesi, 1869 yılında yöredeki Rumlar tarafından yapılmış. 2004 yılında restore edildi.

Ordu ili Perşembe ilçesi sınırları içerisindeki Yason Burnu görülmeye değer bir noktadır. Özellikle gün batımı saatlerinde orada olursanız muazzam renkler görebilirsiniz.

Aybastı
Ordu gezilecek yerler arasında en önemli bölgelerden bir tanesi Aybastı ilçesi.
Aybastı Perşembe yaylası : Yemyeşil doğal güzellikleri tecrübe edebileceğiniz bir bölge.

Menderesler : Karadenizde gezilecek yerler listenizde Aybastı Yaylası ve Menderesler muhakkak olsun. Kıvrım kıvrım akan menderesler muhteşem bir görüntü oluşturuyor.

Aybastı Perşembe Yaylası canlı yayın video kaydımızı izlemek isterseniz buyrun:
Uzundere Şelalesi : Ordu Büyükşehir Belediyesi, Aybastı Uzundere Şelalesi ziyaretçilerinin hizmetinde.

Kent Ormanı : Orduda ne yenir? diye sorusunun aslında çok cevabı var. Ordu yaylaları temiz havası ve yemyeşil ortamıyla etin lezzetini daha bir güzel yapıyor. Biz Aybastı ilçesinde kent ormanı içerisinde kuzu yedik, tadı damağımızda kaldı.

Ünye
Ünye Belediyesi Yaşayan Kültürel Miras Müzesi : Tarihimize ve kültürümüze ait birçok bilgiyi, tecrübeli müze çalışanları bilgilendirmeleri ve interaktif oyunlar sayesinde tecrübe edebileceğiniz bir yer. Örneğin eskiden muma çivi saplanırmış; zamanla mum yanar, çivi metal üzerine düşer, ses yapar ve uyanırsınız. Eski zamanların alarm saati. Bunun gibi birçok ilginç bilgi sizi bekliyor.

Eğer bir Karadeniz turu yapmayı planlıyorsanız Ünye’yi muhakkak listenize alın, pişman olmazsınız. Bu enteresan müzede biz baskı çalışmasının inceliklerini öğrendik ve bizzat denedik. Dilerseniz batik yapmayı da 5 tl gibi sembolik bir ücret karşılığında deneyebilirsiniz. Müze giriş ücreti olmadığını da hatırlatalım.

Ordu’nun Ünye ilçesi tarihi, doğası ve Ünye Belediyesi Müze Evi, bir ziyareti hak ediyor.

Ünye At Çiftliği : Burada hiç tecrübeniz olmasa da ata binme tecrübesi yaşayabilirsiniz. Ayrıca nehir üzerinden zipline – canopy denen sistemle heyecanlı anlar geçirmek mümkün.

Gaga Gölü
Ordu doğal güzellikleri gez gez bitmez. Gaga Gölü de bunlardan bir tanesi.

Gaga Gölü kıyısında, 11 resmî 4 imam nikahlı eşi, 23 çocuğu olan, ilkokul terk, 82 ülke gezmiş, 5 dil bilen Resul abinin enteresan hikayelerini dinledik. Biz sadece elçiyiz; hikayeler doğrudur, yanlıştır orası kişiye kalmış.
Kurul Kalesi
Ordu’nun dağlarına, yaylalarına çıktığınızda muazzam manzarası ile Kurul Kalesi sizleri bekler. Buradan tüm Ordu şehir merkezi, sahil şeridi, Karadeniz, Ordu Giresun Havaalanı ve daha fazlası ile muhteşem bir Ordu manzarası ayaklarınız altındadır.

Kurul Kalesi’nde yapılan arkeolojik kazı çalışmaları 2016 yılı içerisinde heyecan verici bir tarihi ortaya çıkardı. Yapılan çalışmalarda 2000 yıllık bir Kibele heykeli bulundu.

Ekim 2016’da yaptığımız ziyaretimizde bu heykeli bulunduğu yerde ziyaret edebilen şanslı kişilerden olduk. Kybele, bizden hemen bir gün sonra, araştırmalara devam etmek ve sonrasında sergilenmek üzere yeni adresi Ordu Müzesi olacaktı.
Türkiye’de ilk klarnet

Türkiye’de ilk klarnet üreten ustanın torunlarından kısa bir klarnet dinletisi ve klarnet ustası Ahmet Özdemir klarnet atölyesini görmek için buyrun videoya:
Taşbaşı Mahallesi
Ordu’nun tarihi yerleşim yeri olan Taşbaşı Mahallesi de Ordu’da gezilecek yerler içinde bulunmalı. Semtteki en önemli yapı belki de Taşbaşı Kilisesi.

Taşbaşı’ndaki bazı tarihi Ordu evleri otele dönüştürülmüş durumda. Biz de aldığımız davet üzerine, Ordu gezimizin sonunda 1 akşam, Ordu’nun ilk butik oteli olma özelliği taşıyan Taşbaşı Otel‘e konuk olduk. Otelin sahibi ve işletmesinin mimar bir aile olduğu zaten ilk adımınızı attığınızda anlaşılıyor. Şehir merkezinde kalınabilecek Ordu otelleri arasında, şehrin tarihi bölgesinde yer alan ve çok güzel bir manzaraya sahip bu oteli değerlendirebilirsiniz.

Ordu Yemekleri
Orduda ne yenir? gibi bir soru aslında apayrı bir makale konusu olabilir. Biz bol bol Karadeniz pidesi yedik.

Kara lahana çorbası ve lahana sarması denedik. Ordu yemekleri arasında tabii ki Karadeniz mutfağı olmazsa olmazlarından mısır ile yapılan yemekler de büyük önem taşıyor.

Unutmadan, Ordu fındık denince Giresun ile birlikte akla ilk gelen iki şehrimizden bir tanesi. Türkiye’nin fındık üretimi içinde çok çok önemli bir paya sahip olan Ordu ilinden fındık, ya da yerel söylenişiyle finduk yemeden dönmeniz pek olası değil.

Ordu Hakkında Bilgi

Orduya nasıl gidilir? Ne zaman gitmek lazım? Ordu gezilecek yerler nerelerdir? Orduda ne yenir, ne yapılır? Ordu hava durumu nasıldır?

Ordu Üniversitesi, Ordu Büyükşehir Belediyesi, Ordu Haber bilgileri gibi konular; kısacası her türlü Ordu hakkında bilgi için Ordu’ya Gezginin Ayak İzleri organizasyonu ve Ordu Valiliği daveti ile gezi gerçekleştirmiş seyahat blog yazarlarının yazılarını okuyabilir, #ordudazaman etiketiyle sosyal medya paylaşımlarını görebilirsiniz.

#şelalelerşehriordu temasıyla gerçekleştirdiğimiz gezimizde Ordu yaylalarında, dağlarında gizli irili ufaklı çok sayıda şelale görme şansımız oldu. Bizim gittiğimiz Ekim ayında su çok soğuktu, yazın giderseniz suya girme şansınız da olabilir.

Ordu gazete, televizyon, basın yayın kanallarından daha da çok ses getiren seyahat bloggerları ile gerçekleştirdiğimiz Ordu gezisi son derece keyifli geçti.

Orduda gezilecek yerler hakkında önemli bilgileri paylaşabildiysek ne mutlu.

Son olarak sizleri, Ordu gezisi boyunca birkaç kez yemek yediğimiz Aktaşlar Restoran’da gerçekleştirilen bir kemençe dinletisi ile başbaşa bırakıyoruz. Bu videoda olduğu gibi Facebook üzerinden yaptığımız canlı yayınları takip etmek için Sırtçantalılar Facebook Sayfası nı beğenmeyi unutmayın.