Anadolu farklı milletlere, farklı dinlere ve farklı kültürlere ev sahipliği yapmış bir coğrafya. Hatay ise Anadolu’nun insan mozaiğinin küçük bir kopyası adeta. Üç semavi dinden insanların yaşadığı, sokaklarında Türkçe ve Arapçanın işitildiği “Medeniyetler Şehri” Hatay mutfağı da kendisi gibi kozmopolit. Zengin Hatay lezzetleri, geçmişten günümüze uzanan farklı kültürlerin bir aynası. Hatay’da ne yenir? diye düşünmeyin, buyrun size birbirinden lezzetli Hatay Yemekleri ve Hatay Restoranları seçkisi:
Antik Park
Şehrin hemen merkezinde ama yeşillikler içinde; dekoru ve düzenlemeleri ile size tarihi de yaşatan bir mekan Antik Park. İster sedirde, ister koltukta zengin Hatay kahvaltısını yapabileceğiniz en güzel yerlerden birisi. Hatay kahvaltısında, diğer kahvaltı menülerinden farklı olarak bir kaç lezzet hemen gözünüze çarpar. Halhalı zeytini, Hatay’ın Altınözü ilçesinde çokça yetiştiriliyor ve %20-22 oranında yağ içeriyor. Orta büyüklükte olan bu zeytin, tatlandırıldığında yoğunlaşan kendine özgü lezzeti ile sofraların vazgeçilmezlerinden biri oluyor. Ceviz ve patlıcan reçeli ise yapımı sırasında kireç suyunda iki gün bekletiliyor ve ham ceviz ile ham patlıcanının iyice yumuşamasının ardından şerbetle karıştırılıp kaynatılıyor. Ağızda bıraktığı o eşsiz lezzet gerçekten farklı ve kendini hissettirir nitelikte. Zahter Salatası, Türk mutfağının en seçkin baharatlarından biri olan zahter (yabani kekik) ile yapılıyor. Özellikle Hatay mutfağında çok tüketilen zahterin farklı şekillerde yendiğini de görebilirsiniz. Örneğin kurutulmuş zahter, çekirdek, kişniş, leblebi, menengiç, sumak, nane, susam, fıstık ve kimyondan oluşan baharat karışımı; Halhalı zeytininden yapılan zeytinyağı ve nar ekşisi ile karıştırıldığında, ekmek banılarak yenilecek harika bir lezzet çıkar ortaya. Bunların yanında, katıklı ekmek, Antakya simidi, mayalı hamurdan yapılan külçe, Antakya peyniri, çökelek salatası bir Hatay kahvaltısının olmazsa olmaz tatları. Antik Park’ta kahvaltı 10 TL. (Adres: Harbiye Cad. Sümerler Mah. Asi Nehri Kenarı No: 6 Antakya, Tel: 0326-223-43-33)

Asi Künefe
Esnaf nüfusunun yoğun olduğu ve çok sayıda alışveriş dükkânına sahip olan Uzun Çarşı, kendisi küçük ama lezzeti büyük lokantalara da ev sahipliği yapıyor. Asi Künefe, Çınaraltı’nda yer alan küçük bir mekân. Esasında bir Arap tatlısı olan künefe, 1940’larda Hatay’a girmiş ve günümüze kadar aynı özel lezzeti ile varlığını sürdürmüş. Hatay’a özgü eşsiz künefenin közde yapılışını da Asi Künefe’de canlı canlı izleyebilirsiniz. Künefenin tadını özel kılan, kullanılan kadayıf ve peynir. Özellikle tel kadayıf ve Hatay peyniri kullanıldığında lezzeti tarif edilemez güzellikte. Asi Künefe’de bir porsiyon künefe 5 TL. (Adres: Antakya Ayakkabıcılar Çarşısı, Ahmediye Camii Pasajı, 31030 Antakya)

Ayakkabıcılar Çarşısı (Uzun Çarşı)
Hatay’da çokça bulunan bir diğer lezzet de tepsi kebabı. Çoğu yerde bulabileceğiniz ve satır etinden yapılan bu lezzeti özellikle Uzun Çarşı içinde denemenizi öneririm. Tepsi kebabı için orta boy bir tepsinin tabanına önceden hazırlanmış acı biber salçalı su dökülüp, terbiye edilmiş dana eti tam ortasına konularak yayılır. Salçayı biraz su ile çözdürdükten sonra tepsinin içine maydanoz, biber ve patates atılır; karışım kömür ateşinde iyice pişirilir. Kâğıt kebabından farklı olarak etin, özel salça suyu ile iyice yedirilmesinden kaynaklanır. Porsiyonu 6 TL olan tepsi kebabı Hatay yemekleri arasında olmazsa olmazlardan.
Antikya Restaurant
Her türlü yöresel lezzeti, yöresel adları ile bulabileceğiniz bir mekan Antikya Restaurant. Menüdeki isimler bir an yabancı gelse de her biri ayrı birer lezzeti barındırıyor. Örneğin, dana etinin küçük parçalar halinde, patlıcan ve pirinç pilavı ile karıştırılmasıyla hazırlanan maklube, ana yemek olarak tercih edilebilir. Porsiyonu 8 TL olan maklubenin sunumu da bir hayli güzel! Gelelim kültür mozaiği Hatay’ın özel ara sıcaklar menüsüne… Dolmaların şahı anlamına gelen şıh-ıl mahşi, mumbar, Hatay usulü içli köfte olan Şam oruğu, nar ekşisi katılarak yapılan kıymalı kaytaz böreği, incecik baklavalık yufka ve kuşbaşı etle hazırlanan semirsek, cevizli biber, mücveri andıran öcce de tadılması gereken lezzetlerden. Tahinli kabak tatlısı (5 TL) ve irmik severlerin favorisi kerebiç (5 TL) de yerinde yiyip beğenebileceğiniz tatlılar arasında. (Adres: Ayşe Fitnat Hanım Caddesi No: 4/C Antakya, Tel: 0326-214-50-50)

Dervişhan Restaurant
Samandağ’ın sahilinde, deniz kenarında hafif salaş ama bir o kadar da şirin bir mekan olan Dervişan Restaurant’ta, Akdeniz’in eşsiz deniz ürünlerini bulmanız mümkün. Özellikle de ara sıcaklar ve mezelerin yanında kızartılmış lagos (15 TL) ile nar gibi jumbo karidesin (15 TL) lezzeti gerçekten unutulmaz nitelikte. Hafif nar ekşili zeytin salatası, köz patlıcan, sarımsak ve süzme yoğurtla hazırlanan enfes lezzet babagannuş, kalamar, zahter salatası ve humus olan bir sofrada, lagosun yumuşacık etinin lezzeti ile Akdeniz manzaralı mekanda keyifli vakit geçirmek işten bile değil. (Deniz Mah. No:1 Samandağ / Hatay, Tel: 0326-512-16-56)