Edeler Diyarı Kahramanmaraş, Akdeniz Bölgesi’nde bir ilimiz. Tarihi, doğası, bahçeli konakları, antik çarşıları ve bakır ev eşyaları kadar mutfağıyla de ünlü. Kahramanmaraş mutfağı, her ne kadar dondurması, tarhanası ve biberiyle isim yapmış olsa da, daha az bilinen ilginç lezzetlere de sahip. İşte Kahramanmaraş Yemekleri ile yakından tanışabileceğiniz 6 adres.
Kahramanmaraş’ta Ne Yenir? Nerede Yenir?
1) Yaşar Pastanesi
Yaşar Pastanesi, Türkiye’nin dört bir yanına yayılmış Mado’ların büyükbabası. Maraş’ın “ma”sını, dondurmanın da “do”sunu alarak bir dünya markası yaratan Mado’nun tarihi aslında çok eskilere dayanıyor. Eskiden beri süt işiyle uğraşan baba Yaşar Kanbur, eşiyle birlikte yılların birikimini 1960’larda açtığı Yaşar Pastanesi’nde enfes tatlara dönüştürüyor. Yaşar Bey’in Mehmet, Atilla ve Erdal isimli 3 oğlu ise aile mirasını devralıp, halis muhlis kar beyazı dondurmamızı ülkenin birçok kentine ve farklı ülkelere taşıyor. 1979 yılı şimdiki dükkanın açıldığı tarih olarak kayda geçiyor. Dondurmanın sırrına gelecek olursak, babadan dedeye kadar herkes, baştan beri sütü nasıl kullanacaklarını çok iyi biliyor.
Maraş dondurması dahil pastanedeki tüm beyaz tatlılar keçi sütü ile yapılıyor. Keçi sütünün tadını özel kılan, hayvanın otlanırken aromalı bitkileri ve daha çok da bitkilerin uçlarını yemesi. Orkide çiçeğinin kök kısmından elde edilen salep ise sütün hammaddesi. Şekerler Konya’dan geliyor. Üretimde, tasarımı kendilerine ait makineleri kullanıyorlar. Üzerinde dövülmüş Antep fıstığı bulunan kesme sade dondurma bıçakla kesilip, çatalla yeniyor. Yanında da bir tabak dolusu leziz fıstıklı baklava geliyor. Karsambaç olarak da bilinen kar ile pekmezin karışımının ilham verdiği dondurmanın, bugüne uzanan hikayesi böyle; tatması size kalmış! (Porsiyonu 9 TL) (Adres, İsmet Paşa Mah. 46100, Kahramanmaraş, Tel: 0344-225-08-08)

2) Maraş Kültür Evi- Kocabaş Konağı
Restorasyon çalışmasının ardından 2012 yılında hizmete giren Maraş Kültür Evi, 1900’lerin başında Kuruşçu Ali Paşa tarafından yaptırılan bir konak. Kadriye Hanım’ın işletmesini üstlendiği Kocabaş Konağı’nda, yemekler de dekorasyon da yöresel. Yerel lezzetlerden ekşili çorba dövme (yarma), mercimek, yoğurt, ıspanak ve sumak ekşi ile hazırlanıyor. Üzerine de kırmızıbiberli ve sarımsaklı sos dökülüyor. Salçalı ve tereyağlı sosla servis edilen haşlama tipi içli köftenin yanısıra yoğurtlu dövme de Maraş’a özgü lezzetler. Maraş kebabı‘na gelince; kebabın esas kısmını, ağırlıklı olarak kuzu eti, bir miktar da kuyruk yağı bulunduran zırhlı kıyma oluşturuyor. Siniri alınmış etlerden yapılan köftelere yine şişe dizili köz biber, soğan ve domatesler ile kebabı sarabileceğiniz ince bir pide eşlik ediyor. Yemeğin ardından açma yufkadan yapılan, cevizli ve tereyağı soslu ballı börek ile zahter çayını mutlaka denemelisiniz.
Tüm bunları 28,5TL’ye yiyebiliyorsunuz. (Adres: Kayabaşı Mah. Çiçekli Cad. No:9, Kahramanmaraş, Tel: 0344-223-12-34 ve 0545-223-12-34)

3) Küçük Ev Paça Salonu
1990’da açıldığından beri şehrin en sevilen mekanlarından biri olan Küçük Ev Paça Salonu’nda Maraşlıların bayıldığı, kelle paça benzeri, keçi ve koyundan karışık yapılan paça çorbasını bulmak mümkün. 24 saat açık olan minik mekanda beyin söğüş ve kelle de bulunuyor. Malzemenin iyice temizlenmesi ve çorbanın çok iyi kaynaması önem taşıyor. Kelleye ait her şeyi içeren ve sıcak içilmesi gereken çorbanın lezzet sırları ise biberiye, sumak ekşi ve sarımsak. Çorbanın kırmızımsı rengi ile baharatlı tadı, akılda kalan en önemli özellikleri. Sabah, akşam, hatta gece demeyip, günün her saati bu lezzete ulaşabilirsiniz.
Ücreti 6 TL. (Adres: İsmetpaşa Mahallesi Borsa Caddesi No: 11, Kahramanmaraş, Tel: 0344-223-25-55)
4) Teras Tesisleri
Ahir Dağı’nın eteklerinden kente panoromik bir açıdan bakan Teras, eşsiz bir manzaraya sahip. Haftanın 7 günü açık olan Teras’ta ekşili kebap, kuzu kaburga ve içli köfte gibi çeşitli yöresel Kahramanmaraş yemekleri bulunuyor. Burada, tarhana çorbasının yanına ekmek beklerken ilginç bir yiyecekle karşılaşabilirsiniz. Bu yiyecek, tuzlu badem, fıstık ya da cevizle ile tüketilen hafif kızarmış tarhana, ya da Maraşlıların deyişiyle tarhana cipsi. Maraş’ta pazar günleri bağ evlerine kahvaltı için pişirilen tarhanalar, çorba yapımının dışında yaş haliyle de yeniyor. Halk arasında buna frig deniyor. Enfes çorba ve kıtır tarhana cipsi keyfi Teras’ta sizleri bekliyor.
Porsiyonu 5 TL. (Adres: Ahır Dağı Yolu/Kahramanmaraş, Tel: 0344-249-30-00,
5) Somon Pastanesi
Çörek diyip geçmeyin, fark etmeden güzelim lezzetleri kaçırıverirsiniz sonra! Hamur işinin susamlı, çekirdekli, mısır unlu, çavdarlı ve hatta aklımıza gelemeyen daha birçok çeşidi Maraş’ta yapılıyor. Hem tatlı hem de tuzlu olarak iki farklı çeşitte yapılan Maraş çöreği ile ünlü bir mekan Somon Pastanesi. Vedat Bey’in anlattığına göre daha sert olan tuzlu çörek tereyağı/biskin yağı, tuz, un ve çörek otu ile; şekerli olan ise zeytinyağı ile baklavalık ve ekmeklik un karışımı ile yapılıyor. Sabahları tuzlu olanı çay, akşam üzeri ise tatlı olanı kahve ile yemek en ideali. Çayın yanına atıştırmalık olarak alabileceğiniz pasta-çörek çeşidi sayısı çok fazla. İçlerinde kullanılan malzeme doğal tereyağı, özel peynir, taze marmelat vb. olunca, tepsideki her ürün ev yapımı börek-çöreği aratmıyor.
En iyisi her birinden tadımlık alıp, en sevdiğinizi bulana dek denemeye devam etmek! Fiyatı 6 TL.

6) Arif Şekerleme
1963’te kurulan Arif Şekerleme, birbirinden leziz şekerler ve taze çekilmiş kahvesiyle yıllardır kentin vazgeçilmezi. Mekanda özel leblebi şekeri, tereyağlı kurabiye, fıstıklı şeker, badem şekeri, cevizli pekmez sucuğu, lokum, fıstık ezmesi ve akide şekeri ile baharat çeşitleri bulunmakta. Maraş biberi tescilli, sucuk ise sezonluk. Mekanda en ilginç yiyecek badem şekeri. Mekan sahibi Ali Bey’in söylediğine göre, badem şekeri bekletilince zaman içinde kabuğun beyaz rengi grileşiyormuş. Bademi yoğun, şekeri az olan gri renkli şekerin tadı çok daha doğal. Gitmişken, içinde hiç yağ bulunmayan fıstık ezmesinden de deneyin.
Badem şekeri 9,5 TL. (Yeni Hükümet Cad. No: 1/A, Kahramanmaraş, Tel: 0344-214-87-88)
Kahramanmaraş Yemekleri ile ilgili daha fazla bilgi almak isterseniz Kahramanmaraş’ta Ne Yenir? yazımıza da bir göz atmalısınız. Şimdiden uyaralım, acıktırır, iştah açar!