İnternet, hayatımızın her anında yer edinmiş durumda. Akıllı telefonların yaygınlaşmasıyla internet, günlük hayatımızın da bir parçası oldu aslında. Bu durumu sevsek de sevmesek de alışmak zorunda olduğumuz kesin. Zira, her türlü ihtiyacımızı karşılamak için önceliği internetteki platformlar aracılığıyla gidermeye başladık. Geziyle alakalı sorularımızı ya forumlarda ya da Tripadvisor gibi her türlü bilgiyi barındıran sitelerden gideriyoruz; haftalık hava durumunu her ülkenin uydusundan karşılaştırmalı olarak öğrenebiliyoruz.
Günümüzde, internet ve günlük hayat arasındaki bağ da güçlenmeye başladı. Bu da, internetin gelişiminin olumlu etkilerinden sayılabilir. Tam da herkesin sosyal medyanın insan ilişkilerini zayıflattığını düşündüğü bir ortamda “paylaşım ekonomisi” diye bir kavram girdi. “Nedir bu da?” diyenlere bu kavramı şöyle tanımlayabiliriz: Sahip olduğunuz yetkinlik, eşya vb. değerleri platformlar aracılığıyla paylaşarak para kazanmak, zaman değerlendirmek, çevre edinmek. Liste uzun: Vakti dar köpek sahiplerinin köpeklerini sabah gezmeye çıkarmak, evinizin bir odasını Amerikalı bir turiste açmak, yaptığınız çikolatalı keki misafiri olan birisine satmak, süpürgenizi yan apartmandaki komşunuza kiralamak veya şehrinizin size özel yerlerini yabancı birine gezdirmek.

Amerika’da iş hayatının geleceği olarak görülen bu konsept Türkiye’de de turizm ve gezme alanında yeni yeni olgunlaşıyor fakat bu tabiki de, hepimizin katkısıyla geliştireceğimiz bir olgu. İnceleyeceğim platform turist ve lokal insanları buluşturan ve daha bir kaç hafta önce beta sürümüyle kullanıcının ilgisine sunulan: Tounat.com
Turist ve yerel kelimelerinin İngilizceleri’nin (tourist ve native) ilk üç harfinden ismini alan bu site, paylaşımcı ekonominin Türkiye’deki öncü girişimlerinden. Site İngilizce olarak açılmış ve topluluk hızla oluşmaya başlamış durumda. “Peki Tounat tam olarak ne yapıyor?” diye sorabilirsiniz. Tounat, yerel insanlar ile turistleri deneyimler çevresinde buluşturan bir platform. Bunu birz daha açarsak, İstanbul’a gelen deniz meraklısı bir turisti günün ağarmasıyla balık tutmaya götürerek Marmara’da balık tutmanın inceliklerini anlatma, sanat tarihi öğrencisi eşliğinde Modern Sanat müzesi gezme, bir gurmeyle sokak lezzetlerini tatma veya lokal bir ailenin sofrasında yemek yeme gibi acenteler ve tur operatörlerinin sağlayamayacağı çeşitli ve farklı aktiviteleri barındıran global bir hizmet olma yolunda ilerliyor. Bu platformun yararını düşündüğünüzde, hem gezginlerin hem de yerel insanların ihtiyaçlarını karşılıyor.
Henüz çok yeni bir konsept olmasına karşın, hızla yayılabilecek bir gezi ve yaşama şeklini kapsıyor. Gezen insan açısından baktığınızda, rutin şehir turları dışına çıkarak zevkinize özel bir turu daha ucuza ve daha kolay şekilde ulaşabiliyorsunuz. Herhangi bir yere gittiğinizde, bir aktiviteye katılacağınız zaman; ya otel lobisinde sunulan turu, ya sokakta gezerken elimize tutuşturulan turu yada internette farklı sitelerden yer alan bölük pörçük bilgileri görüyoruz. Gezi kitaplarından bahsetmiyorum bile, çünkü her ne kadar özel programlar içerseler de her an değişen dünyada daha yeni çıkan iyisini önermede geç kalabiliyorlar. Tüm bu farklı kaynakların tek amacı var, o da iyi bir anı edinmek gittiğimiz yerde. Bu kadar araştırmanın sonundaysa, en güvendiğimiz olanı ilgi alanı ve yaşam tarzı benzer insanların öneri oluyor. Bu, bir arkadaş veya bir köşe yazarı olabilir.
Gezdiğimiz yerin farklı mekanlarını veya özel aktivitelerini saklı olduğu yerden çıkarana kadar, bir site yardımıyla o bölgenin veya şehrin bir yerlisi eşliğinde tatmaktan daha iyi ne olabilir ki. Her ne kadar makul bir para karşılığında olsa da, o işi bilen biriyle yapacağınız bir aktivite kitaptan okuduğunuz kadar olmayacaktır. Turist, menüde gördüğü Antep usulü lahmacunla normal lahmacun arasındaki farkı garsona sorarsa veya meşhur gezi kitaplarında onlarca sayfanın arasında dikkatini çekerse öğrenir fakat fıstıklı baklavayı ağzına atarken tabanını damağına denk getirmesi gerektiğini hiç bir zaman öğrenemez. Vakti ve deneyimleri daha da değerli hale getirmeyi ve özelleştirmeyi sağladığını söyleyebiliriz bu tarz bir sistemin.
Önemli bir nokta da var tabi, iyi bir yerel insan bulmak ve güvenli bir gezi geçirmek. Burada da, iş hem sitenin hem de bireylerin. Sosyal medya araçları üzerinde de kaydolabildiğiniz sitede insanlar ile gerçek zamanlı mesajlaşarak veya profillerini inceleyerek güven sorununu aşabilirsiniz. Ayrıca, herhangi bir aktiviteye katılırken tanıdıklarınıza şurada şununla şuraya gidiyorum tarzında bilgilendirme yapmanız da tavsiye ediliyor. Herkesin para kazanma ötesinde, sevdiği şeyi yaparak vakit geçirme sloganıyla kaydolduğu Tounat’da bu anlamda benzer ilgi alanında bireylere ortam sağlıyor.
Bu yazıdan sonra ya böyle bir gelişimin varlığından haberdar olup kayıtsız kalacaksınız veya tounat.com’a girerek yerel bir aktivite de siz ekleyeceksiniz. Sonuçta, çevremizde ve dünyanın dört bir yanında daha modern, daha lokal ve daha hesaplı bir gezi şekli oluşturmak için siteyi geliştiren 3-5 kişiye bel bağlamak imkansız. Nasıl uçak biletini, oteli, farklı seçenekleri görerek, hesaplı ve hızlı bir şekilde elde edebiliyorsak neden katılabileceğimiz aktiveleri, turları, deneyimleri de arkadaşımızla gezermişçesine seçerek katılmayalım? Tounat, her ne kadar kültürel değişim, boş zamanı değerlendirme, para kazanma olarak görünse de, herkes için farklı kazanımlar taşıyor. Her şey, kulağa ideal ve hoş gelse de, dediğim gibi sadece kağıt üzerinde kalmadan daha hızlı hayata geçmesi için gezginler olarak bildiğimiz, “yaparım” dediğimiz bir aktiviteyi bulunduğunuz kültürü tanımaya çalışan bir yabancıya öğretelim derim.