Amerika’da Road Trip bazen on şeritli devasa ve tıklım tıklım otoyollarda, bazen de gecenin ıssızlığında ve sessizliğinde korku filmlerinin nasıl çekildiğini anlayarak gitmektir. Pasifik kenarında uyanıp, Mojave Çölü’nde salaş bir lokantada öğle yemeği yemek, hava kararırken Las Vegas’ın çölün karanlığına meydan okuyan ışıklarına doğru yol almaktır.
Road Trip, yolculuk sanatını anlamaya ve yol alırken kendini keşfetmeye çalışanların hobisidir. T.S. Eliot’ın da dediği gibi, çoğu zaman asıl önemli olan varılacak noktadan çok, yolculuğun kendisidir. Road Trip, basit bir karayolu seyahatinden öte, arabanın bagajına çantaları ve içi dolu buzluğu koyduktan sonra bazen nereye gideceğini ve akşam hangi şehirde uyuyacağını tam olarak bilmeden seyahat etmektir.
Road Trip her gece deliksiz uyuyacak kadar yorulmak, her sabah ilk günün heyecanı ve dinçliğiyle direksiyon başına geçmektir.
Yine de her şeye rağmen romantizmi bir kenara bırakıp, gerçekçi bir planlama yapmakta fayda var. Şimdiden iyi yolculuklar…
Yola çıkmadan önce harita üstünde güzergahınızı çalışın ve gerçekçi bir yol planı belirleyin
İlk aşamada, seyahatin hangi şehirden başlanılarak, hangi şehirde bitirileceğini net olarak planlayıp, ardından aradaki rotayı zevkleriniz, popüler destinasyonları dikkate alarak doldurun. Bunu yaparken gerçekçi olun. Bir güne birkaç yeri sığdırmak mümkün olsa da, kısacık uğranmış bir yer sadece gidilmiş, görülmüş ama yaşanmamış bir yer olacaktır. Birbirine yakın üç yeri aynı anda rotanıza dahil etmek yerine en fazla nereyi görmek istediğinize karar verin ve birini seçin.
Harita üzerinde seyahat edeceğiniz yol güzergahını belirler ve kafanızda otoyollara ilişkin genel bir fikir oluşturursanız, yolda GPS kullanırken daha çok rahat edersiniz.
Otoyollara ve harita kullanımına ilişkin olarak birkaç pratik bilgi:
-
- Amerika’da 2 basamaklı rakam içeren (I-90 gibi) yollar genellikle şehirleri şehirlere direkt bağlayan yollardır. Üç basamaklılar ise (I-787 gibi) çoğunlukla yerleşim bölgelerini çevreler. Çift sayılı otoyollar (I-270 gibi) doğu-batı arasında; tek sayılı otoyollar ise (I-495 gibi) kuzey-güney arasında gidip gelen yollardır.
- Otoyol ödeme gişeleri genellikle E-Z Pass / I-Pass, Cash (Nakit ödeme) veya Exact Change (tam miktarın bozuk para olarak sepete atıldığı) bölümler olarak üçe ayrılmıştır. E-Z Pass veya I-Pass sistemi paralı otoyollar ve uzun yolculuklar için büyük pratiklik sağlamaktadır.
- Özellikle büyük şehirlerin çevreyollarında en sol şeritteki HOV tabelalarına dikkat edin. Bu şeritler belli saatlerde 2 veya daha fazla yolcunun birlikte seyahat ettiği araçlara ayrılırlar. Arabada en az kaç kişinin bulunması gerektiği (HOV-2 veya HOV-3 gibi) tabelada belirtilmektedir. Bu kurala uymayan araçlar kameralarla tespit edilmekte ve ağır para cezası uygulanmaktadır.
- GPS ile yetinmeyip, yol haritası edinmek de faydalı olacaktır. GPS veya akıllı telefonlardaki Google haritaları her ne kadar pratik olsa da, kağıttan bir yol haritasını da her ihtimale karşı elinizin altında bulundurun.
Ekip arkadaşlarınızı iyi seçin
Road trip uzun uzadıya birlikte geçirilecek saatler demektir. Konforuna çok düşkün, herşeyi zor beğenen veya fazla titiz ya da çok disiplinli ve planlı kişilerle keyifli bir seyahat zor olabilir. Çünkü bu seyahat, bazen salaş bir yol üstü motelinde kalmanızı bazen çok temiz olmayan yol üstü tuvaletlerine uğramanızı bazen de öngördüğünüz planın tamamen dışına çıkarak apayrı bir yol haritası çizmenizi gerektirebilecektir. Bütün bunları göz önüne alarak birlikte yola çıkacağınız arkadaşlarınızı iyi seçin. İdeal olarak, en az 3 en fazla 6 kişiyle yapılan seyahatler daha keyif verici olabilmektedir. Çünkü grupla yapılan bir yolculuk, sizi tembellikten ve uyuşukluktan alıkoyarak grup dinamizmi yaratır.
Yoldaki trafik kurallarına mutlaka uyun
Amerika’da Road Trip için Ortabatı’daki veya Arizona’daki geniş, uçsuz bucaksız görünen, dümdüz uzanan yollar sizi hıza teşvik edebilir. Ya da yerleşim yeri içerisinde, in cin top oynuyor diye düşündüğünüz ama hız sınırının bir şekilde 15 mil olarak belirlendiği yerde bu hız ile gitmek zor gelebilir. Etrafta pusuya yatmış polis veya kamera da görmüyor olabilirsiniz. Amerika’da sistemin trafik kuralları bakımından çok disiplinli işlediğini özellikle belirtelim.
Birkaç pratik bilgi ve tavsiye:
- Türk ehliyetinizle (pasaportunuz ve turistik vizeniz olmak kaydıyla) ilave bir belgeye gerek olmadan araba kullanabilirsiniz. Uzun süreli kalışlar ya da araba kiralamak için Türkiye Turing ve Otomobil Kurumu’ndan Uluslararası Sürücü Belgesi almak gerekmektedir.
- Polisin veya şerifin sizi herhangi bir durumda durdurması halinde, arabayı sağa çekerek ve camı açarak bekleyiniz. Arabadan inmeyiniz.
- Kuralları ihlal etmenize bağlı olarak sizi durduracak polisi veya şerifi ikna etmek ve ceza yazmamasını sağlamak imkansıza yakındır. Bu nedenle itiraz etmeyiniz ve tartışmaya girmeyiniz. Ceza almanız halinde de bu ceza internetten ödenebilmektedir.
- Bazı hallerde polisin direkt mahkeme önüne sevketme yetkisi de vardır. Böyle bir durumda çıkıp trafik mahkemesi önünde kendinizi savunmanız gerekebilir.
Büyük şehirler için otel rezervasyonunuzu yaptırın
Diyelim Batı Yakası’nda bir road trip planladınız. San Francisco, Los Angeles, Las Vegas gibi büyük şehirler için otel rezervasyonlarınızı önceden yapın. Ama ara güzergahta günübirlik kalacağınız yerlere şehri görünce karar verin. Road tripin bir esprisi de budur. Önceden rezervasyon yapmayarak, kendinizi beğenmediğiniz bir şehirde vakit geçirmeye mahkum bırakmamış olursunuz.
Konaklama için faydalı olabilecek kaynaklar bakımından, Expedia, Kayak, TripAdvisor ve Booking.com’un yeterli olduğu söylenebilir. Özellikle, Kayak ve TripAdvisor fiyat karşılaştırması yapılmasına imkan tanımaktadır. Hepsinin sunduğu fiyatları karşılaştırmak, yorumları okumak ve hangisinin o anda en iyi promosyona sahip olduğunu tespit etmek bütçeye ciddi katkı sağlayabilir. Expedia paketleri çoğu kez cazip olup; oda + parking veya oda+kahvaltı gibi seçenekler sunmaktadır.
Özellikle büyük şehirlerde otellerdeki park ücretlerinin de günlük en az 30 dolardan başladığını belirtelim.
Araba kiralamak için erken rezervasyon yaptırın
Araba kiralama konusunda farklı firmaların fiyat alternatiflerini ortaya koyan Expedia iyi bir başlangıç olabilir. Kaba taslak olarak söylersek, Amerika’da lüks, orta karar ve daha ekonomik alternatif sunan şirketler olmak üzere üç tip araba kiralama şirketi bulunmaktadır. Söz gelimi Avis lüks; Hertz orta karar; Thrifty de ekonomik kategoriye alternatif sunan şirketlere örnek olarak gösterilebilir. Aslında bu şirketler genelde aynı gruplara aittir.
Araba kiralama hususundaki önemli nokta arabanın nereden alınıp, nereye teslim edileceği ve ilgili şehirlerde söz konusu firmanın şubesinin olup olmadığıdır. Büyük firmalara ait şirketlerin genelde havalimanlarında mutlaka bir şubesi bulunmaktadır.
Özel bir araba ve model tercihi yoksa, yani markasından bağımsız olarak belli bir kategorideki (binek, SUV veya 4×4) araba yeterli ise bütçeniz için birkaç pratik tavsiye:
- Erken rezervasyon iyi fiyat almak için önemli. Rezervasyonu her zaman iptal etme imkanınız var ve iptalin herhangi bir cezası da yok.
- Günlük 10-15 dolara mâl olan ilave kaskoyu yaptırmakta her zaman fayda var.
- Arabayı iade ederken deponun mutlaka tam dolu şekilde bırakılması gerekmektedir. Aksi takdirde, teslim sırasında galonunu neredeyse iki kat fazla şekilde ödemek zorunda kalabilirsiniz.
- Büyük firmalardan araba kiralandığı takdirde, yolda yaptığınız milleri Miles&Miles hesabınıza mil olarak işletebilmek mümkün.
Amerika’da Road Trip için ipuçları:
- Amerika’da benzin istasyonları her zaman yol kenarında değildir. Böyle durumlarda yemek-benzin tabelalarını takip ederek içeriye doğru ilerleyin. Çok merkezi olmayan yerlerde de deponuzu boş tutmamaya özen gösterin. Yolunuzun üstünde benzinin nerede ucuz olduğunu görmek için de akıllı telefonlar için tasarlanmış GasBuddy uygulamasından yararlanabilirsiniz.
- Otellerde pazarlık yapmaktan asla çekinmeyin. Amerikalılar pazarlığa açıktır.
- Arabada yer varsa mutlaka buzluk bulundurun. Yol üstündeki lokal marketlerden içecek ve pratik yiyeceklerle boşaldıkça doldurun.
- Telefona hazır kart almak da seyahat süresince hem fayda hem güvence sağlar. Internete ulaşımda, gerek yol üstü restoranlarda, gerek küçük otellerde kablosuz internet genellikle ücretsizdir.
- Arabayı yol arkadaşınızla mutlaka dönüşümlü kullanın. Bu hem daha uzun süre yol gidebilmenize imkan verecek, hem de dönüşümlü olarak çevreyi de seyretme keyfi sunacaktır.
- Yolda dinleyeceğiniz müziklerin planlamasını önceden yapın. Uzun süreler yolda olunca hazırladığınız CDler de bir süre sonra tekrara girecektir. İmkanınız ölçüsünde CD taşıyın. Country ve blues çalan yerel Amerikan radyolarından WROX ve KWEM istasyonlarını da arabanın radyosuna alternatif olarak kaydedin.
- Şehirdeki restoranlar, etkinlikler ve çevre turları konusunda en etkin bilgiyi büyük otellerin concierge servisinden, küçük otellerde de resepsiyondan alabilirsiniz. Restoran seçimi ve promosyonları konusunda TripAdvisor’ın ve –eğer kullanıyorsanız- akıllı telefon uygulamalarından olan Foursquare’in en iyi kaynaklardan olduğunu söylemek mümkün.