• Skip to main content
  • Skip to secondary menu
  • Skip to footer
  • Kültür Sanat Yaşam
  • Gurme
  • Rehber
  • TÜRKİYE
  • ASYA
  • AVRUPA
  • AMERİKA
  • AFRİKA
  • AVUSTRALYA

Sırtçantalılar

Seyahat Gezi Rehberi, Turizm Haber, Kampanya

  • HAKKIMIZDA
  • BASIN
  • HABER
  • ETKİNLİK
  • İLETİŞİM

Çadır Kamp Malzemeleri

26/06/2013 By Sırtçantalılar Yazarı

Belki sadece bir haftasonu veya tüm bir hafta doğayla iç içe vakit geçirmek, şehrin yoğun ve stresli ortamından uzaklaşmak için en güzel yollardan birisi de çadır kampı yapmaktır. Beton yığınlarından uzakta, oksijeni bol, temiz atmosfere sahip, sakin, sessiz bir ortamda vakit geçirmek, günlük yürüyüşler yapmak, kamp ateşi etrafında sohbet etmek hem fiziksel hem de ruhsal açıdan sizi yenileyecektir.

Büyük bir heyecanla hazırlık yaparken gözünüzden kaçabilen, fakat her kampta mutlaka yanınızda bulunması gereken 10 temel malzemeyi sunuyorum. Çadır kampı için gereken malzemeler listesi şu şekilde:

Yanınıza Almanız Gereken Çadır Kamp Malzemeleri :

#1-Uygun Uyku Tulumu : Kamp alanı nerede ve hangi iklimde olursa olsun gecenin bir saati çadırda çok sıcak veya soğuk sebebiyle uyanmak kimseyi mutlu etmeyecektir. Yanınızda mutlaka bulunduğunuz iklim ve koşula uygun uyku tulumu bulunmalı. Ek konfor sağlamak için uyku tulumuna yün içlik veya uzun kollu kıyafet ile girebilirsiniz.

#2-Mat : Çadırda konakladığınıza göre uyku tulumu ile zemin arasında izolasyon ve konfor amaçlı matınız mutlaka olmalı. Piyasada bulunan uygun fiyatlı şişme matları tercih etmenizi öneririm. Uzun vadeli kullanımı, yüksek konforu, hafiflik ve az yer kaplaması sebebiyle vazgeçemediğim malzemeler arasında.

#3-Bol Miktarda Su : Çadır kampına gitmek fiziksel aktivite anlamına da geliyor. Kamp yapacağınız yere ulaşımdan günlük yürüyüşlere vaktinizi harcayacağınız bu fiziksel aktiviteler sırasında bol miktarda sıvı ihtiyacınız olacaktır. Şehirde olduğu gibi ufak şişe su ile çadır kampına gitmeyi unutun. Yanınızda günlük 5-6 litre su bulunduğundan emin olmalısınız. Çoğu kamp alanında bulunan su kaynakları içilebilir olmuyor. Yanınızda bulunduracağınız klor tableti su temin etmenizi kolaylaştıracaktır.

#4-İlk Yardım Kiti : Doğa yürüyüşleri, çadır kampı çoğunlukla ciddi yaralanma ve kaza riskinin düşük olan aktiviteler arasındadır. Yine de doğada yalnız olmadığınızı, patikaların şehirdeki düzenli kaldırımlardan farklı olduğunun bilincinde olmak gerek. Böcek sokması, bilek burkulması, çarpma veya darbeye dayalı ağrılar, sindirim sorunları en sık karşılaşılan durumlardandır. Çantanızda bulunacak ilk yardım kiti karşılaşabileceğiniz ufak aksiliklerin üstesinden gelmenize yardımcı olacaktır.

#5-Kafa Feneri : Fener denildiği zaman çoğumuzun aklına öncelikle el fenerleri gelmektedir. Çadır kampı sırasında gece çadırınızı toplamanız, kurmanız gerekebilir, çantanızdan bir şey almanız gerekebilir. En önemlisi çadırdan çıkıp belli mesafede tuvaletinizi yapmanız gerekebilir. Bu durumlarda el feneri kullanmak kesinlikle işleri aksatmak anlamına gelmektedir. Kafa feneri ise ellerinizin serbest kalarak karanlıkta iş yapabilmenizi sağlayacaktır.

#6-Böcek Kovucu Sprey : Nereye giderseniz gidin böcekler her yerde. Bu kimileri için hoş bir bilgi olmayabilir. Böcek kovucu sprey çadır kampı hazırlıkları sırasında en çok unutulan fakat büyük öneme sahip bir malzemedir. Vücudunuzun açıkta kalan kısımlarına uygulayacağınız sprey sizi bir çok haşereden koruyacaktır.

#7-Çakı : Çadır kampına giderken yanınızda koca bir kasatura bulunmasına gerek yok. Kullanışlı küçük çakılardan hoşunuza giden bir model birçok durumda işinizi görecektir. Bıçağınızın keskin olduğundan emin olun. Tercihim her zaman çok detaylı olmayan, kaşık ve çatala sahip çakı olmuştur. Korunma veya avlama amaçlı kullanılabilecek ve gününüzü kurtaracak temel malzemedir. Çoğunlukla konserve açmaya, yemek hazırlamaya yarar. Bandaj yaratmak için kumaş kesebilirsiniz. Avlanma amaçlı kullanabilirsiniz. Ateş yakmak için odun parçaları toplamanıza yarar.

#8-Büyük Boy Çöp Torbası : Şehirde çöplerimizi kolayca çöp kutularına bırakıp yanımızda taşımak zorunda değiliz. Çadır kampına gittiğimiz yerlerde çoğunlukla çöp kutusu bulunmaz. Bu sebeple yanınızda bulunacak dayanıklı ve büyük boy çöp torbasına mutlaka ihtiyacınız olacaktır. Kamp süresince yaratacağınız çöpleri düzgünce torbaya koymak bir yana, çevrede bulunan bir çok börtü böceği de çadır kamp alanından uzakta tutmanızı sağlayacaktır. İnce yapılı, küçük boy plastik torba yerine büyük boy ve dayanıklı çöp torbası kullanmanızı öneririm. Çöpleri poşete koyduktan sonra ağzını sıkıca bağladığınızdan emin olun. Çöp torbanızı çadırın yakınında bulundurmaktan kaçının. Mümkünse bir ağaca asmaya çalışın. Eğer bulunduğunuz bölgede ayı riski varsa aynı şekilde dayanıklı çöp torbalarını yiyeceklerinizi korumak için kullanabilir yerden 3-4 metre yüksek olacak şekilde bir ağaca bağlayabilirsiniz.

#9-Kibrit – Çakmak : Teknoloji o kadar ilerledi ki artık ateş yakmak için iki çubuğu saatlerce birbirine sürtmek zorunda değiliz. Çadır kampının en eğlenceli bölümü olan yemek yemek, kamp ateşi etrafında sohbet gerçekleştirmek için ihtiyacınız olan ateşi kibrit veya çakmak yardımı ile yaratabilirsiniz. Kibritlerin su ve nemden etkilenmeyecek kilitli torba veya kutularda bulunduğundan emin olun. Yola çıkmadan önce kibritlerin yanıcı kısmına mum damlatmak ıslanmalara karşı ek koruma sağlayacaktır.

#10-Harita : Günümüzde akıllı telefon taşıyan herkesin aynı zamanda bir GPS sistemi de mevcut. Bu konuda bana güvenin, en çok ihtiyacınız olduğu zamanda bu dijital imkanlar nedense düzgün çalışmaz. Ya ormanlık bir alanda uydu sinyallerinden yoksun kalırsınız ya da şarjınız biter. Doğada ilk kural dijital haritalara kesinlikle güvenilmemeli. Mutlaka çadır kampı kuracağınız bölgeyi, gidiş, dönüş ve herhangi bir olumsuzluk anında yakınlardaki güvenli bölgeleri de kapsayan bir haritayı çantanızda bulundurun.

İhtiyacınız Olmayanlar:

#1-Parfüm & Deodorant : Gündelik hayatımızda kullanmaya alıştığımız parfüm ve deodorantların doğada faydadan çok zarar getirebileceğini hiç düşündünüz mü? Garip fakat gerçek olan bu hoş kokulu ürünler sadece biz insanların dikkatini çekmemekte. Deodorant ve parfümlerde bulunan kimyasallar arı, karınca gibi böcekleri üstünüze çekebilecek ve çoğu durumda bu canlılarda strese sebep olabilecek içeriklerdir.
#2-Kıyafet Dolabınız : Sırt çantanızı sırtlanıp çıkacağınız yolculuk ister günübirlik olsun isterse haftalık gereksiz ağırlıklardan mutlaka kaçınmanız gerekecektir. Çadır kampı sırasında üstünüzde bulunan kıyafetlere ek birer yedekten fazlası kesinlikle gereksizdir. İhtiyaç duyduğunuz zaman bir su kaynağında kirli kıyafetlerinizi yıkayarak dönüşümlü olarak kullanmayı alışkanlık haline getirmelisiniz.
#3-Stres ve Kibir : Çadır kampı çoğu zaman keyifli ve eğlenceli vakit geçirmenize sebep olsa da zaman zaman oluşabilecek zorlukları, anlaşmazlıkları da barındırmakta. Karşınıza çıkabilecek zorluklar karşısında soğukkanlı olmalısınız. Her zaman hayal ettiğiniz konforu bulamayabilir, zorlu bir olayla karşı karşıya kalabilirsiniz. Çadır kampına gitmenin bir anlamı da bulunduğunuz durum ve şartlardan en iyi şekilde faydalanmaktır. Stres ve kibirinizi bir yana bırakarak doğayla uyum içinde hareket etmeye çabalayın.

Filed Under: Rehber Tagged With: Outdoor, Sağlık, Seyahat Ekipmanı, Trekking

BİR SONRAKİ YAZI İÇİN BEĞENDİĞİN ETİKETE TIK TIK

Afrika Akdeniz Almanya Amerika Asya Avrupa Bisiklet Blogger Ekoloji Eğlence Festival Gazete Gezi Rehberi Kahramanmaraş Kitap Lezzet Kaşifleri LifeStyle Lüks Müze Otel Outdoor pasaport Pazar Sağlık Seyahat Ekipmanı Seyahat Özgürlüğü Sosyal Sorumluluk Sırtçantalılar Topluluğu Sırtçantalı Seyahat Tapınak Tarih Tayland Tecrübe Tekne Teknoloji Trekking Tren Türkiye Uçuş Video Vize Yemek İstanbul İzmir Şanlıurfa

Footer

  • facebook
  • instagram
  • twitter
  • youtube
  • google
  • English
Sırtçantalılar Topluluğu © 2008–2020 // Gezi Seyahat Blogu // Travel Blog