Harçsız pasaport (öğrenci pasaportu), Türkiye’deki üniversitelerde görev yapan öğretim elemanları ile öğrencilerin bilimsel, sosyal, kültürel ve spor etkinliklerine katılmak veya eğitim amacıyla yurtdışına çıkışlarında kendilerine Pasaport Kanunu’nun 15. maddesinde belirtilen sürelerde sınırlı kalmak suretiyle yurtdışına gidip-gelecekleri süreler kadar verilen ücretsiz pasaporttur. Bu yazımızda ‘öğrenci pasaportu almak için gerekli belgeler nelerdir?‘ sorusunun cevaplarını ve harçsız pasaport işlemleri ile ilgili detayları bulacaksınız.

Örneğin yurtdışına çıkış amacınız aşağıdakilerden birisi ise harçsız öğrenci pasaportu almaya hak kazanabilirsiniz:
– Lisans, yüksek lisans veya doktora eğitimi
– Öğrenci değişim programı
– Staj / teknik gezi
– Konferans, seminer, kongre, atölye çalışması, öğrenci buluşması
– Sanatsal (müzik, resim, heykel, edebiyat vb.) etkinlik veya yarışma
– Spor müsabakası
Harçsız Pasaport nasıl alınır?
- Yurtdışında Gerçekleştireceğimiz Faaliyetinizi Belgeleyin: Katılacağınız bilimsel, sosyal, kültürel ve spor etkinlikten veya dahil olacağınız eğitim programından katılımınızı teyit eden resmi bir belge isteyin.
- Üniversitenizin Öğrenci İşleri’ne Başvurun: Yurtdışından size ulaşan belgeyle birlikte bağlı bulunduğunuz üniversitenin öğrenci işleri müdürlüğüne başvurun. Buradan dolduracağınız dilekçeyi öğrenci işleri müdürlüğüne verin ve bir Harçsız Pasaport Talep Yazısı alın.
- Vergi Dairesine Gidin: Harçsız Pasaport Talep Yazısı ile üniversite öğrenci işlerinin size bildireceği vergi dairesi müdürlüğüne gidin ve yazınızı onaylatın.
- Pasaport Şubesi’ne Gidin: Üniversitenizin öğrenci işleri müdürlüğünden aldığınız Harçsız Pasaport Talep Yazısı ile bağlı bulunduğunuz il ve ilçedeki Pasaport Şubesi’ne başvurun. Pasaport almanız için gerekli olan belgeleri temin etmeyi unutmayın
- Pasaport Cüzdan Bedeli’ni ödeyin: Pasaport Şubesi’nde vezneye Pasaport Cüzdan Bedeli’ni ödeyin.
Öğrenci pasaportu almak
- Öğrenci pasaportu düzenlenirken yurt dışında geçirilecek süre dikkate alınır. Üniversitelerinden almış oldukları belgelerinde; 6 aya kadar süre belirtilenler için 6 ay süreli, 6 aydan fazla süre belirtilenler için 1 yıl süreli, 1 yıldan fazla süre belirtilenler ile süre belirtilmeyenler için pasaport 2 yıl süreli verilir.
- İnterrail vb. yurtdışı seyahati yapacak olanlar harçsız pasaport hakkından yararlanamamaktadır.
- Harç muafiyetinden muaf olmak için öğrenci statüsünde olmak zorunludur. Mezunlar bu muafiyetten yararlanamazlar.