Seyahat sağlığı konusu belki de ulaşım, konaklama, yeme-içme, pasaport, vize vb. seyahat ile ilgili birçok konunun hepsinden önemli. Her anlamda en önemli varlığımız olan vücudumuzu korumak yolculuk esnasında daha da zor olabiliyor. Gidilen yörenin, bulunulan ülkenin koşullarına göre seyahat rahat olabileceği gibi oldukça zorlayıcı da olabiliyor.
Kuzey Amerika’da, Batı Avrupa’da veya Japonya’da seyahat ederken çok dikkat edecek birşeyiniz olmayabilir ancak Orta ve Güney Amerika, Afrika, Ortadoğu ve Asya’da durum farklı olabilir. En temelinde içeceğiniz suyun temizliği, yiyeceklerin hijyen kalitesi ve genel ortam koşulları seyahatiniz sırasında sağlığınızı olumsuz etkileyebilir.

Seyahat sırasında hastalanmamak için 16 öneri:
- Yemekten önce ellerinizi her zaman yıkayın. Su olmayan bir bölgedeyseniz yanınızda cep boyutunda el dezenfektanı ve ıslak kolonyalı mendil bulundurun.
- Bol bol sıvı alın; dehidre olmayın. Şekerli içecekler sizi daha fazla susatacağı için meşrubat yerine su içmeniz daha sağlıklıdır.
- Temizliğinden emin olmadığınız suları içmeniz gerektiğinde kullanmak üzere temizleyici tabletlerden yanınızda bulundurun ve içmeden önce suyunuza katın. Fiziksel filtreleme amaçlı, suyu tülbent gibi bir bezden geçirmek de bir miktar yarar sağlar.
- Suyun temizliğine güvenmediğiniz yerlerde olabildiğince şişe suları tercih edin. Satın aldığınızda kapağının orjinal olduğunu ve fabrika üretimi kapalı olduğundan emin olun. Bazı bölgelerde şişeleri de musluktan doldurup şişe suyu gibi satabiliyorlar.
- Temizliğinden kuşku duyduğunuz bölgelerde içeceklerinize buz koymayın. Hiçbir işletme buz için şişelenmiş su kullanmaz; çeşme suyu donmuş formuyla bardağınızda yerini alacaktır.
- Süt ve tavuk ürünleri bozulmaya ve hastalık taşıma konusunda daha riskli olduğundan şüphe duyduğunuz bölgelerde tüketiminden kaçının.
- Uzun uçak yolculuklarından önce jetlag sorununun üstesinden gelmek için melatonin gibi sakinleştirici maddeler alın
- Yanınızda multivitamin haplar, şeker ve ceviz, kuruüzüm, incir vb. tatlı kuruyemiş taşıyın. Kan şekerinizin düşmesi durumunda bu yiyecekler çok faydalı olacaktır.
- Alerjiniz olan belli yiyecekler varsa bu yiyeceklerin gideceğiniz ülkenin dilindeki isimlerini öğrenin
- Seyahatiniz ne kadar uzun, hızlı, yorucu olursa olsun uykunuzdan taviz vermeyin. Her zaman düzenli uyuyun
- Seyahat sırasında egzersiz yapın. Bulunduğunuz yere ve zamana bağlı olarak koşu, yürüyüş, cimnastik, yoga gibi kan dolaşımına faydalı vücut egzersizleri yapabilirsiniz.
- 3000 metre ve üzeri bölgelere seyahat ediyorsanız yüksekliğe bağlı gelişebilen hastalıklar konusunda da gerekli önlemleri almanız gerekir.
- Oldukça tehlikeli olan sıtma ve sarı humma hastalıkları hafife alınmamalıdır. Risk bölgelerine gitmeden aşınızı olun ve uluslararası geçerliği olan aşı kartınızı yanınızda bulundurun. Ülke girişlerinde sorulabilir.
- Bulunulan ülkenin koşulları önceden araştırıp, gerekli önlemleri alın. Hudut ve Sahiller Sağlık Genel Müdürlüğü’nden ülkelere göre güncel sağlık koşulları, salgın hastalıklar, seyahat sağlığı ve aşılar konusunda bilgi alınabilir.
- Yurtdışında seyahatleriniz sırasında ortaya çıkabilecek risklere karşı güvence için seyahat sigortası yaptırmak, başınıza gelebilecek en ufak sağlık sorununda en ciddi vakaya kadar size sağlık güvencesi sağlar.
- Güncel seyahat sağlığı bilgileri için ülkelerin güncel sağlık koşulları hakkında bilgi veren şu sitelerden de yararlanabilirsiniz:
- Centers for Disease Control and Prevention (https://wwwnc.cdc.gov/travel)
- World Health Organization (http://www.who.int/ith/en/)
- International Society of Travel Medicine (http://www.istm.org)
- American Society of Tropical Medicine and Hygiene (http://www.astmh.org)
- International Association for Medical Assistance to Travelers (http://www.iamat.org)