Sırt çantalı seyahat, ekonomik seyahat etmenin en güzel yöntemlerinden biridir. Bavulla yapılan paket turların aksine sırt çantalı seyahat, daha özgür bir seyahat vaat eder.
Seyahati ekonomik ve verimli yapabilmek için sırt çantalı tarzı seyahatler planlama ve dikkat gerektirir. Seyahati akılcı yapabilmek için aşağıdaki ipuçlarını göz ardı etmeyin.
#1 – Hafif Seyahat Edin
Sırt çantalı seyahatin altın kuralı az eşya ile seyahat etmektir. Kısa veya uzun bir gezi olsun sırt çantasına asla giyilmeyecek t-shirtler, şortlar, 3-5 takım pantolon tıkmaya gerek yoktur. Asla giymeyeceğiniz ayakkabıları neden boşuna yanınızda taşıyasınız? İhtiyaç duyacağını düşündüğünüz kıyafetlerin yarısını alın! Unutmayın, yol boyunca giymediğiniz kıyafetlerinizi, kullanmayacağınız eşyalarınızı sırtınızda taşımak istemezsiniz.
#2 – Seyahat Sigortası Yaptırın
Çok az göz üzerinde düşünülse de aslında sigorta yaptırmak önemlidir. Bilmediğiniz bir coğrafyada hastalandığınızda, kendinizi her zamankinden daha çok güvende hissetmeye ihtiyaç duyacağınız kesindir. Avrupa, Japonya ve Amerika gibi sağlık hizmetlerinin oldukça pahalı olduğu ülkelerde basit girişimlerin maliyeti bile yüzlerce doları tutabilir. Seyahatinize en uygun sigortayı detaylarını inceleyerek seçmek fayda sağlayacaktır.
#3 – Üzerinizde Asla Yüksek Miktarda Nakit Bulundurmayın
Gün içerisinde yanınıza harcayabileceğiniz kadar nakit para alın. Artık hemen her yerde her zaman kolaylıkla para çekebileceğiniz ATM’lere ulaşmak mümkün. VISA, Master Card veya Debit kartlarınızla dilediğiniz an para çekebilirsiniz. Bankadan çekeceğiniz paranın en fazla birkaç günlük ihtiyaçlarınızı karşılayacak kadar olmasına dikkat edin. Elinizdeki nakit parayı ikiye bölerek sırt çantanızın farklı yerlerinde taşıyın. Başınıza gelebilecek bir hırsızlık olayında, çalınan para miktarı çoğunlukla bankalara verilecek komisyon miktarından fazla olacaktır.
#4 – Evrak İşlerinizi Seyahat Tarihinizden Önce Bitirin
Bazı ülkeler vize başvurusunu sadece yaşadığınız ülkeden kabul etmektedir. Gidilecek ülkeleri seçerken bunu akılda tutmak gerekir. Birçok Schengen ülkesi ve Amerika ve Avustralya gibi ülkelere vize almak için çok sayıda evrak istenmektedir. Başlangıçta rotanızda olmayan bu gibi ülkelere, seyahatinizin ortalarında fikir değiştirip gitmek istediğinizde yanınızda olmayan evraklara ihtiyaç duyacaksınız. Bu size posta, telefon masrafı yanında, postanın bulunduğunuz adrese gelmesini beklemek gibi zaman kaybına yol açacaktır. Pasaportlarınızı ve vizelerinizin son geçerlilik tarihlerini kontrol edin.
#5 – Yanınıza Vesikalık Pasaport Fotoğrafı Alın
Seyahatiniz süresince birçok ülkeye gitmeyi planlıyorsanız mutlaka pasaport için uygun ebatlarda ve özelliklerde çekilmiş fotoğraflara ihtiyaç duyacaksınız. Bulunduğunuz otele uzak bir ülke elçiliğine, uzun zaman harcayarak gittiğinizde yanınızda fotoğraf olmaması nedeniyle gerisin geri gidip gününüzü fotoğraf çektirecek bir stüdyo bulmak peşinde geçirerek zaman kaybedebilirsiniz. Zamanı kısıtlı bir gezginseniz zaman kaybı aynı zamanda para kaybıdır.
#6 – Sandaletlerinizi Yanınıza Almayı Unutmayın
Ayak sağlığına, seyahatlerde oldukça dikkate etmek gerekir. Ayağınıza uyan, ortopedik olarak sağlıklı ve konforlu sandalet veya parmak arası terlikler, bulunduğunuz şehri uzun süre yorulmadan yürüyerek keşfetmenize yardımcı olur. Eğer hostel gibi banyo paylaşımlı yerlerde kalacaksanız, duş alırken bu terliklerinizin ayağınızda olmasına dikkat edin. Mantar olmak istemezsiniz.
#7 – Aşılarınızı Yaptırın
Sağlık belki de kaybettikten sonra değerini anladığımız bir şey. Bunu ancak kaybedenler bilir. Uzakdoğu, Afrika ve Güney Amerika gibi tropikal iklime sahip coğrafyalarda görülen hastalıkların olduğu ülkelere gitmeden önce mutlaka aşı yaptırın. Sıtma ve sarı humma hala tropikal kuşakta sıklıkla görülen bir hastalıktır. Yine tetanos gibi hastalıklardan korunmak için aşı olmak ihmal edilmemeli. Kolayca ve çoğu zaman ücretsiz aşı olabilmek varken, riske girmeye gerek yoktur.
#8 – Sırt Çantası Kılıfı
Sırt çantalı seyahate ilk defa çıkıyorsanız henüz bunun ne kadar önemli olduğunun farkında olmayabilirsiniz. Giysilerinizin ani yakalandığınız bir yağmurda ıslanmasını ve laptopunuzun artık işe yaramadığını, pasaportunuzun yapraklarındaki vizelerin artık okunamadığını görmek istemezsiniz. Servet harcadığınız sırt çantanızın bir otobüs veya uçak yolculuğu sonrası rengini değiştirmiş olarak sizi verildiğinde bu kılıfın aslında ne kadar önemli olduğu anlaşılabilir. Henüz satın alınmış yepyeni ve pahalı görünen sırt çantaları hırsızların dikkatini üzerine çekecektir. Sırt çantanızı korumaya almayı unutmayın.
#9 – Yedek Plan
Seyahat heyecan ve keyif yanında bazen beklenmeyen sürprizler de sunabilir. Sağlık, güvenlik, vize, rota, iklim şartları gibi değişken olabilecek durumlar için yedek plan hem zaman hem de para tasarrufu sağlar.
#10 – Kilitli Torba
Bazen öyle anlar olur ki neden yanımda yok ki! diyebileceğiniz ihtiyaçlardan biridir. Pasaport gibi edinilmesi hem pahalı hem de zaman alan değerli evraklarınızın seyahatinizde ıslanıp size ekstra maliyet çıkarmasına veya seyahati sonlandırıp eve dönmenize sebep olmasını istemesiniz. Başınıza böyle bir şey geldiğinde, bulunduğunuz ülkedeki Türk Konsolosluğunun pasaport değişimi için memlekete geri dönmeniz gerektiğini söylemelerine şahit olmak istemezsiniz. Değerli evraklarınızı kilitli plastik torba ile koruyun.