Yola çıkarken yol koşullarına, coğrafyaya ve iklime uygun seyahat malzemesi seçimi son derece önemlidir. En önemli seyahat malzemeleri olan sırt çantası ayakkabı kıyafet seçimi özellikle çok önemlidir. Kalitesiz, rahatsızlık veren, ortopedik olmayan bir sırt çantası veya valiz yolda size ciddi sağlık sorunları yaşatabilir. Aynı şekilde, ayağınıza büyük veya küçük gelen, su alan, soğuk geçiren, terleten bir ayakkabı da seyahatinizi kabusa dönüştürebilir. Bunun yanında kıyafet seçimi de son derece önemlidir. Cilde zarar vermeyen, terletmeyen, kaşındırmayan, ağırlık yapmayan kumaşlardan dikilmiş giysilerle seyahatiniz rahat ve konforlu geçer.
Sırt çantası seçimi nasıl yapılır?
- Mümkün olduğunca hafif sırt çantası veya bavul satın alın. Çantanın sırt sistemine, bavulun tekerleklerine ve sapına dikkat edin; sağlam ve ergonomik olmasına özen gösterin.
- Satın almadan önce çantanızın veya valizinizin içine ağırlık koyup deneyin. Çantanız ufak ve hafif olunca taşıması çok daha kolay olacaktır ve size esneklik sağlayacaktır.
- Kaliteli ve size uygun tasarımlı bir sırt çantası ya da bavula yapacağınız yatırım uzun vadede sizi rahatlatacaktır. Bütçenizi bu konuda mümkün olduğunca zorlamanızın karşılığını konfor olarak alacaksınız.
- Sırtçantası büyüklükleri hacim olarak litreyle ölçülür. 50-70 litreler oldukça büyük çantalar, 30-50 arası ise daha orta boy çantalardır. Günlük kullanım için olan çantalar genelde 15-30 litre arasındadır. İhtiyacınıza göre uygun büyüklükleri belirleyin; kesinlikle aşırıya kaçmayın. Unutmayın: “Daha büyük çanta demek daha fazla yük” demektir. Sırtçantalılar için genelde bir orta ya da büyük, bir de günlük küçük çantayla yola çıkmak mantıklıdır.
- Mümkün olduğunca su geçirmez bavul ve çantaları tercih edin. Sırtçantaları için tasarlanmış panço yağmurlukları kullanın.
- Gideceğiniz yerde satın alabileceğiniz ve gerekli olup olmadığından emin olamadığınız şeyleri sonraya bırakın.
Kıyafet ve ayakkabı seçiminde nelere dikkat edilmelidir?
- Doğa sporları malzemeleri satan mağazalarda ihtiyacınıza yönelik, pratik ve şık her türlü kaliteli kıyafet ve ayakkabıyı bulabilirsiniz.
- Kıyafetleri ve ayakkabıyı uyumlu hale gelecek kombinasyonlar şeklinde ayarlayın. Böylelikle az malzemeyle çok farklı görünümler yakalayabilirsiniz.
- Mümkün olduğunca çok amaçlı kıyafetler satın alın. Katlanıp kısa kollu olabilen uzun kollu gömlekler, fermuarı açılarak şort olabilen pantolonlar, kendi içine katlanıp küçücük çanta haline gelebilen yağmurluklar güzel örneklerdir. Böylece tek kıyafet sizin farklı ortamlarda işinizi görecektir.
- Sentetik kıyafetler satın alırsanız hem yıkaması kuruması kolay olur hem de teri dışarı verip vücudunuzun hava almasını sağlayarak yoğun tempoda bile sağlıklı kalmanızı sağlar; istenmeyen kokuları minimuma indirir.
- Mümkün olduğunca az ütü gerektiren ve kir göstermeyen koyu renkli kıyafetleri tercih edin.
- Yanınıza alacağınız ayakkabıyı uzun şehir yürüyüşlerinde sizi yormayacak kadar hafif, orta seviye doğa aktivitelerinde bileğinizi burkmayacak kadar sağlam, sağanak yağışta ayağınızı kuru tutacak kadar kaliteli ve akşam güzel bir restorana giyebileceğiniz kadar şık seçerseniz tek bir ayakkabıyla tüm yolculuğunuzu kolaylıkla geçirebilirsiniz.
- Ekstra olarak yanınıza bir sandalet ya da hafif, küçük ve çok çabuk kuruyan bir parmak arası terlik almanız yetecektir.
- Unutmayın ki esas önemli olan yolda olmak ve yolculuğun keyfini çıkarabilmek. Gideceğiniz yerlerde satılan yerel kıyafetler, o yöreye özgü tişörtler, kazaklar olabileceğini ve almak isteyeceğinizi düşünerek az eşyayla yola çıkabilirsiniz. Böylece yeni alacaklarınızı direkt üzerinize giyebilir ve ekstra yük taşımamış olursunuz.
İpuçları
Sırt çantası ayakkabı kıyafet seçimi haricinde önemli olduğunu düşündüğümüz birkaç seyahat tüyosu da şöyle:
- Zaman: Kaç gün kalacaksınız? Programınız yaklaşık olarak belli ise yapacağınız aktiviteleri listeleyin ve ihtiyaçlarınızı belirleyin. Malzeme seçiminde önemli bir kriteriniz bu olmalı.
- Çakı: Çok amaçlı bir İsviçre çakısı seyahatlerinizde çok işe yarayacaktır. Yiyecek kesmekten şişe açmaya, tornavidadan makasa her anlamda kullanabilirsiniz. Ancak, uçakta kabine ve metal dedektör kontrolü olan birçok yere çakınızla giremeyeceğinizi de unutmayın.
- Fener: Yanınızda bulunduracağınız bir asma kilit, kafa feneri farklı ortamlarda çok işe yarayacaktır.
- Hava Durumu: Gideceğiniz yerin hava durumunu kontrol edin. Kalacağınız yerlerin imkanlarını araştırın.
- İlaçlar: Düzenli kullanmakta olduğunuz ilaçlar, herhangi bir tıbbi ürün, özel tüketmeniz gereken bazı yiyecekler varsa bunları mümkün olduğunca yanınıza yedekleyin. Gittiğiniz bölgelerde her aradığınızı bulamayabilirsiniz. Varsa reçete, rapor gibi resmi belgeleri yanınızda bulundurun; bir takım kontrollerde gerekebilir.
- Kitaplar: Okumakta olduğunuz kitabı, gideceğiniz bölgeye ait rehber kitapları yanınızda götürmek tabii ki hoş ve güzel. Ama bunun da sınırını aşmayın, fazladan taşımak sizi yoracaktır.
- Adaptör: Gideceğiniz ülkenin elektrik prizlerini araştırın. Ülkeden ülkeye farklılıklar olabilmekte. Uygun bir adaptör satın alarak bu sorunu kolaylıkla aşabilirsiniz.